Cum înființezi firmă de food delivery cod CAEN 5320

 Cum înființezi firmă de food delivery cod CAEN 5320

Cum să îți înființezi o firmă pentru livrare la domiciliu cu codul CAEN 5320

Livrarea la domiciliu este o activitate din ce în ce mai populară în România, care a determinat o creștere a cererii de mâncare gătită, produse alimentare și alte bunuri de consum. Dacă ești pasionat de curierat și vrei să îți transformi pasiunea într-o sursă de venit, ai nevoie să îți înființezi o firmă care să îți permită să colaborezi cu platformele de livrare la domiciliu, precum Glovo, Bolt Food, Tazz și altele.

În acest articol, îți vom explica ce cod CAEN trebuie să alegi pentru firma ta, ce tip de firmă este mai avantajos pentru tine și unde te poți informa despre condițiile de colaborare cu platformele de livrare la domiciliu.

Ce cod CAEN trebuie să alegi pentru livrare la domiciliu?

Codul CAEN este un cod numeric care identifică activitatea principală a unei firme, în conformitate cu Clasificarea Activităților din Economia Națională. Acest cod este obligatoriu pentru orice firmă înființată în România și are implicații asupra impozitelor, taxelor, contabilității și autorizațiilor necesare.

Pentru activitatea de livrare la domiciliu, codul CAEN potrivit este 5320 - Alte activități poștale și de curier. Acest cod include primirea, prelucrarea, transportul și distribuirea (internă sau internațională) scrisorilor, pachetelor și coletelor (de tip poștal) de către firme ce desfăsoară activități în afara obligativității serviciului universal. Pot fi implicate unul sau mai multe mijloace de transport și activitatea poate fi efectuată fie cu mijloace de transport proprii ale firmelor respective, fie prin intermediul transportului public.

Acest cod include de asemenea serviciile de livrare la domiciliu, care presupun transportul și distribuirea de mâncare gătită, produse alimentare și alte bunuri de consum, comandate online sau telefonic de către clienți.

Pentru a putea presta servicii de livrare la domiciliu, firma ta trebuie să aibă inclus în obiectul de activitate codul CAEN 5320 și să fie autorizată la terți, adică să poată efectua activitatea la sediul sau punctul de lucru al clientului sau al furnizorului, nu doar la sediul sau punctul de lucru al firmei.

Ce tip de firmă trebuie să alegi pentru livrare la domiciliu?

Pentru a putea colabora cu platformele de livrare la domiciliu, trebuie să ai o formă de organizare economică, precum societate cu răspundere limitată (SRL) sau persoană fizică autorizată (PFA). Fiecare dintre aceste forme are avantaje și dezavantaje, în funcție de cât timp vrei să dedici acestei activități, de încasările și cheltuielile estimate și de prioritățile personale.

SRL este o formă de organizare care presupune înființarea unei societăți comerciale, cu un capital social minim de 200 de lei, care poate avea unul sau mai mulți asociați și unul sau mai mulți administratori. Avantajele unui SRL sunt:

Dezavantajele unui SRL sunt:

PFA este o formă de organizare care presupune autorizarea unei persoane fizice să desfășoare o activitate economică în mod independent, fără a constitui o societate comercială. Avantajele unui PFA sunt:

Dezavantajele unui PFA sunt:

Unde te poți informa despre condițiile de colaborare cu platformele de livrare la domiciliu?

Dacă ai decis ce tip de firmă vrei să înființezi și ai obținut codul CAEN 5320, următorul pas este să contactezi platformele de livrare la domiciliu care activează în orașul tău și să afli condițiile de colaborare pe care le oferă. Fiecare platformă are propriul sistem de recrutare, de programare, de plată și de evaluare a curierilor, așa că este bine să te informezi înainte de a începe să lucrezi.

Pentru a afla mai multe detalii, poți intra direct pe site-urile platformelor de livrare la domiciliu, precum Glovo, Bolt Food, Tazz și altele, unde vei găsi informații referitoare la:

Concluzie

Manager Flota este singura platformă de administrare a flotelor de transport alternativ. Poți gestiona șoferii, plățile săptămânale, contracte de închiriere mașini și rapoarte instant.

Înapoi acasă